Ναυάγιο Νέστος

 

ΝΑΥΑΓΙΟ ΝΕΣΤΟΣ

Τοποθεσία: Ψαθόπυργος (Πάτρα)

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ

Το ναρκαλιευτικό «Νέστος» είναι το πιο γνωστό ναυάγιο του Πατραϊκού και αν θέλουμε να ακριβολογήσουμε του Κορινθιακού. Βυθίστηκε στις 23/4/1941 στην Ροδινή κοντά στο χωριό Ψαθόπυργος μετά από αεροπορική επίθεση σμήνους Γερμανικών βομβαρδιστικών.
Το απόγευμα της 21ης Απριλίου το Νέστος δέχθηκε αεροπορική επιδρομή έξω από το λιμάνι της Πάτρας στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα. Δίπλα του βρισκόταν το βοηθητικό πλοίο στόλου «Πλειάς» . Από τη σφοδρή επίθεση που στοίχισε τη ζωή του πλοιάρχου του Πλειάς Β.Κρυσταλλίδη και του ναύτη Δεληγιάννη τραυματίστηκαν και 11 ναύτες του Νέστος και ο Κυβερνήτης του Δέδες Δέδες, όλοι ελαφρά. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τα δύο πλοία προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν ελιγμούς αποπλέοντας αλλά λόγω του πανικού που επικράτησε και της περιορισμένης ορατότητας από τις εκρήξεις συγκρούστηκαν σε κάποια στιγμή αλλά χωρίς να υποστούν σημαντικές ζημιές. Το Νέστος τελικά προσαράχθηκε στον Ψαθόπυργο και βυθίστηκε στο χώρο προσαράξεώς του στις 23 Απριλίου μετά από νέα επίθεση Γερμανικών Στούκας (Το πλοίο διατάχθηκε να μεταβεί εκεί μετά την έκδοση Διαταγής Ω.Β. 0915/21.4.1941 του Λιμεναρχείου Πατρών βάσει της οποίας τη διάρκεια της ημέρας στο Λιμάνι της Πάτρας θα έπρεπε να βρίσκονται μόνα τα απαραίτητα για εργασίες πλοία). Κατά τη διάρκεια του πλού προς τον Ψαθόπυργο το Νέστος δέχτηκε και άλλη μια αεροπορική επίθεση .Αποτέλεσμα 3 ακόμα τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Πάτρας.

(πληροφορίες από το ημερολόγιο πολέμου που βρίσκεται στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού στο Βοτανικό).

Εκεί έγινε η εκφόρτωση του πλοίου από το φορτίο του που αποτελείτο από αλεύρι, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και κάποιες ποσότητες πυρομαχικών. Η εκφόρτωση πυρομαχικών που μάλιστα έγινε βιαστικά αποδυκνύεται από τις αρκετές χειροβομβίδες και σφαίρες σε δεσμίδες που έχουν βρεθεί σε μικρό βάθος στην περιοχεί που είχε προσαράξει το Νέστος από τους αυτοδύτες που καταδυόμαστε στο ναυάγιο.

Τα γερμανικά βομβαρδιστικά ξαναγύρισαν και ολοκλήρωσαν το σκοπό τους, πέτυχαν να βυθίσουν το Νέστος το οποίο όμως δεν καλύφθηκε ολόκληρο από το νερό λόγω του μικρού βάθους. Εκεί παρέμεινε μέχρι την 29Η Ιουλίου 1959 όπου συνεργείο διαλυτηρίων πλοίων επιχείρησε να το ανελκύσει. Κατά τη διαδικασία αυτή έσπασε η βάση του πλωτού γερανού Άγιος Γεώργιος που συμμετείχε στην ανέλκυση με αποτέλεσμα το Νέστος να βυθιστεί σε πιο βαθιά νερά, ο πλωτός γερανός να ανατραπεί και αυτός και να βυθιστεί σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων…Μετά τη βύθιση του πλοίου το ναυάγιο ξεχάστηκε, ώσπου εντοπίστηκε πάλι στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τους πρώτους Πατρινούς ερασιτέχνες αυτοδύτες

Το Νέστος ήταν πρώην Βρετανικό αλιευτικό ονομαζόταν Lord Bradbury και είχε ναυπηγηθεί το 1925.Ειχε εκτόπισμα 500 τόνων ταχύτητα πλεύσης 9 κόμβων διέθετε 1 πυροβόλο των 37 χιλ και ένα πολυβόλο. Παράλληλα δρούσε και σαν ναρκοθετικό και είχε δυνατότητα να μεταφέρει 40 νάρκες. Ήταν ένα από τα 4 πρώην αλιευτικά που αγόρασε ο Μεταξάς το 1938 και τα μετέτρεψε σε ναρκοθετικά – ναρκαλιευτικά με σκοπό την ενδυνάμωση του Ελληνικού στόλου. Τα υπόλοιπα ήταν το «Αλιάκμων», «Στρυμών» και «Αξιός». Όλα βυθίστηκαν στον Ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια του πολέμου

Σήμερα το «Νέστος» βρίσκεται βυθισμένο μπροστά ακριβώς στο σημείο που είχε βομβαρδιστεί στον πόλεμο σε μικρή απόσταση από την ακτή και σε κατωφερικό βυθό και σε βάθος από 24 – 45 μέτρα. Στα 24 μέτρα συναντάμε την πρύμνη του.

και μέρη του μηχανισμού περισυλλογής των ναρκών (ναρκαλιείας).Στη συνέχεια προσπερνώντας το πίσω αμπάρι που ήταν και υπόφραγμα για το πλήρωμα συναντάμε το πίσω ακομοδέσιο που χρησίμευε και σαν κουζίνα κοντά στην της πρύμνη και μετά από αυτό θα διακρίνουμε το λέβητα του πλοίου.

 

Λίγο πιο κάτω με δυσκολία θα ξεχωρίσουμε το τσακισμένο φουγάρο ενώ το μεγαλύτερο μέρος της υπερκατασκευής έχει πέσει στο βυθό στην αριστερή πλευρά του ναυαγίου. Περνώντας το αμπάρι της πλώρης φτάνουμε στην πλώρηστα 40 περίπου μέτρα. Στο σημείο αυτό ο βυθός είναι στα 45 περίπου μέτρα και λίγο πιο κάτω στα 48 περίπου μέτρα βρίσκεται μισοθαμμένη στη λάσπη η άγκυρα του «Νέστος»….

 

 

Δείτε τον καιρό εδώ: πρόγνωση καιρού από το k24.net