SS Oria

 

                    ΝΑΥΑΓΙΟ ORIA           

 

Τοποθεσία:  ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: Τοποθεσία:  Νήσος Πάτροκλος

 

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: ΧΑΡΤΗΣ ΓΛΙΣΤΡΑ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Το Ατμόπλοιο Όρια (SS Oria) ήταν νορβηγικό ατμόπλοιο το οποίο βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1944, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 4.000 Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου. Η βύθισή του αποτέλεσε μία από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες παγκοσμίως και προκάλεσε πιθανόν τη χειρότερη απώλεια ζωών από βύθιση ενός μόνο πλοίου στη Μεσόγειο.

Το Oria κατασκευάστηκε το 1920 στο Σάδερλαντ από την Osbourne, Graham & Co. Το συνολικό τονάζ του ήταν 2127 τόνοι και αποτελούσε ιδιοκτησία της νορβηγικής εταιρείας Fearnley & Eger με έδρα το Όσλο. Με την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε τμήμα μίας νηοπομπής με προορισμό την Βόρεια Αφρική και τον Ιούνιο του 1940, λίγο μετά τη γερμανική εισβολή στη Νορβηγία, βρισκόταν υπό περιορισμό στην Καζαμπλάνκα. Ένα χρόνο αργότερα το πλοίο επιτάχθηκε από την Κυβέρνηση του Βισύ, μετονομάστηκε σε Sainte Julienne και χρησιμοποιήθηκε στη Μεσόγειο. Το Νοέμβριο του 1942 επεστράφη επίσημα στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, οπότε και πήρε εκ νέου το παλιό του όνομα, Oria, σύντομα όμως δόθηκε στην γερμανική εταιρεία Mittelmeer Reederei GmbH με έδρα το Αμβούργο.

Το φθινόπωρο του 1943, μετά την παράδοση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα στους Γερμανούς, οι Γερμανοί έπρεπε να μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου δια θαλάσσης. Αυτές οι μεταφορές συχνά γίνονταν με ακατάλληλα σκάφη, στοιβάζοντας αιχμαλώτους στα αμπάρια των πλοίων και χωρίς την τήρηση κανόνων ασφαλείας. Αρκετά πλοία βυθίστηκαν, είτε συνεπεία συμμαχικών επιθέσεων είτε ατυχημάτων, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων αιχμαλώτων.

Το Oria ήταν ένα από τα σκάφη που επιλέχθηκαν για τη μεταφορά Ιταλών αιχμαλώτων. Στις 11 Φεβρουαρίου 1944 απέπλευσε από τη Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας 4.046 Ιταλούς αιχμαλώτους (43 αξιωματικούς, 118 υπαξιωματικούς και 3.885 στρατιώτες), 90 Γερμανούς σε υπηρεσία[1] και το πλήρωμά του. Την επόμενη ημέρα το πλοίο έπεσε σε καταιγίδα (εξετράπη της πορείας,και προσεκρουσε στα βράχια της νησίδας Πάτροκλος, ανοικτά του ακρωτηρίου Σούνιο, άνοιξε αμέσως ρήγμα και βυθίστηκε[5]. Κάποια πλοία, φτάνοντας λογω κακοκαιριας 3 ημερες μετα στο ναυαγιο, διέσωσαν 6 Ιταλούς, 21 Γερμανούς τον Νορβηγο καπετανιο και τον Έλληνα μηχανικο.. Όλοι οι υπόλοιποι, 4223 άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους.

Δείτε τον καιρό εδώ:

πρόγνωση καιρού από το weather.gr