Zinovia

ZINOBIA ΚΥΠΡΟΣ 

Τοποθεσία: Κύπρος

Το ναυάγιο του πλοίου «Ζηνοβία» δύο περίπου ναυτικά μίλια από την ακτή Μακένζυ, θεωρείται λόγω του μεγάλου βάθους στο οποίο βρίσκεται, σαν ένα από τα πέντε καλύτερα ναυάγια παγκοσμίως. Το σουηδικής προέλευσης και κατασκευής πλοίο, βυθίστηκε στις 7 Ιουνίου 1980 κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ζηνοβία έχει μετατρέψει το βυθό σε υφαλώδη.

Το πλοίο κατασκευάστηκε το 1979 από σουηδική εταιρεία στο Μάλμο της Σουηδίας. Είχε 173 μέτρα μήκος, 23 πλάτος και 13 ύψος. Τεχνολογικά ήταν εφοδιασμένο με τα καλύτερα συστήματα πλοήγησης. Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του στις 4 Μαΐου 1980 από το Mάλμο της Σουηδίας με τελικό προορισμό λιμάνι της Συρίας. Μετέφερε στα αμπάρια του 108 φορτηγά αυτοκίνητα και εμπορεύματα διαφόρων ειδών. Το πλοίο είχε 140 επιβάτες [πλήρωμα, οδηγούς και τεχνικούς των μεταφερομένων αυτοκινήτων].

 

Το εσωτερικό του κουφαριού

Στις 22 Μαΐου το καράβι μπήκε στην Μεσόγειο και έκανε τον πρώτο του σταθμό στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Αφού έμεινε εκεί για δύο μέρες αναχώρησε για τον Πειραιά. Στα μέσα της διαδρομής, το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει τα πρώτα προβλήματα. Συγκεκριμένα, οι αντλίες που ρύθμιζαν το σύστημα αντιστάθμισης είχαν βάλει περισσότερο νερό απ’ όσο έπρεπε σε ορισμένες δεξαμενές, με αποτέλεσμα να προκύψει προβλήμα στην ισορροπία του πλοίου. Ωστόσο μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, όπου κατάφεραν μετά από 4 μέρες, να αντλήσουν το επιπλέον νερό. Μετά τις διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα άντλησης νερού, το πλοίο ξεκίνησε για τον τελικό του προορισμό.