Ναυάγιο Κασσάνδρα

ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ 

Τοποθεσία: Πλατουράδα Ευβοικός

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: ΧΑΡΤΗΣ ΓΛΙΣΤΡΑ ΡΑΦΗΝΑ

Στις 2 Mαρτίου 1973 το πλοίο «Κασσάνδρα» βυθίστηκε στο νότιο Ευβοϊκό μετά από σύγκρουση σε βράχια λόγω της λανθασμένης πορείας που ακολουθούσε. Είχε αποπλεύσει την 27η Φεβρουαρίου 1973 από το λιμένα του Bόλου με φορτίο 580 τόνους τσιμέντου με προορισμό την Πάτμο, Κάλυμνο και Kω. Το 7μελες πλήρωμα διασώθηκε. Σήμερα το ναυάγιο αποτελεί αξιοθέατο για scuba. H ομάδα δυτών του Sea-Wrecks το έχει επισκεφθεί και βιντεοσκοπήσει.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε όρθια θέση στο τελείωμα των βράχων του νησιού πάνω σε αμμώδη βυθό. Το μέγιστο βάθος του είναι 30 μέτρα και το ελάχιστο του περίπου στα 20. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο ναυάγιο που συνδυάζει μικρό βάθος και καλή ορατότητα τις περισσότερες φορές. Αν και τον χειμώνα η ορατότητα ελαττώνεται αρκετά λόγο του καιρού και των ρευμάτων το καλοκαίρι είναι εξαιρετική κάνοντας το ναυάγιο ορατό ακόμη και από την επιφάνεια.

Στην πράξη πρόκειται για το μισό ακριβώς από το αρχικό πλοίο καθώς τα "κοψίματα" του δείχνουν ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν έγιναν εργασίες κοπής και ανέλκυσης τμημάτων του, αποτέλεσμα να παραμείνει το τμήμα από την μέση του πλοίου μέχρι και την πρύμνη του.

Παρά όμως το μικρό του μέγεθος προσφέρει αρκετές διεισδύσεις με κορυφαία αυτή της περιοχής του μηχανοστασίου του όπου με μεγάλη προσοχή υπάρχει διαδρομή που κυκλώνει την κύρια μηχανή (που διατηρείται σε άριστη κατάσταση) παρατηρώντας αρκετές από τις λεπτομέρειες της, σφόνδυλος, ελικοφόρος άξονας, χειριστήριο κ.ο.κ. ενώ η ηλεκτρομηχανή του καθώς και αρκετά βοηθητικά μηχανήματα είναι επίσης ορατά.

Βγαίνοντας κανείς από την υπερκατασκευή της γέφυρας - ότι έχει απομείνει μετά τις εργασίες- μπορεί να παρατηρήσει τον μηχανισμό του πηδαλίου που στέκεται στην θέση του στην πρύμνη του πλοίου. Στην θέση της είναι και η προπέλα του που όμως είναι κατά το ήμισυ θαμμένη στην άμμο.

Το ναυάγιο λειτουργώντας ως τεχνητός ύφαλος έχει συγκεντρώσει μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια ζωή. Στο κουφάρι του μπορεί να δει κάποιος μεγάλες συγκεντρώσεις ψαριών (σαργούς, σικυούς, σκορπιούς), μεγάλη ποικιλία από μικροοργανισμούς, καρκινοειδή μαλάκια, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι επισκέψεις κοπαδιών από μαγιάτικα.

Πηγές: "Τα Ναυάγια στις Ελληνικές θάλασσες" Τόμος Β' - Χρήστου Ντούνη - Αντιναύαρχος, Επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος

Δείτε τον καιρό εδώ:πρόγνωση καιρού από το weather.gr