Ελευθερη Καταδυση

 

 

Η ελεύθερη κατάδυση είναι τόσο αρχαία δραστηριότητα, όσο η ίδια η ανθρωπότητα. Η ελεύθερη κατάδυση είναι η πιο φυσική και απλή μέθοδος για να επισκεφτεί κάποιος τον υποθαλάσσιο κόσμο. Ο δύτης καταδύεται με άπνοια, από την στιγμή που αφήνει την επιφάνεια και βυθίζεται, μέχρι την στιγμή που επιστρέφει στην επιφάνεια, κρατάει την αναπνοή του. Ο εξοπλισμός του ελεύθερου δύτη αποτελείται από μάσκα, αναπνευστήρα, στολή, βάρη και πέδιλα.

 

Σύντομη Ιστορία

Η ελεύθερη κατάδυση στην Ελλάδα, όπως σ 'όλους τους παραθαλάσσιους πολιτισμούς σ' όλη την υδρόγειο, χρησιμοποιείται από παλιά με διαφορετικές μεθόδους και στυλ για τη συλλογή τροφής και πρώτων υλών: Ψαράδες στην Πολυνησία, γυναίκες δύτριες Άμα στην Ιαπωνία, ψαράδες μαργαριταριών στην Ινδία και την Υεμένη. Σύμφωνα με τα ευρήματα των παλαιοντολόγων οι παλαιότερες ενδείξεις τοποθετούνται στα 5.400 π.Χ. από φυλές που κατοικούσαν στα παράλια της Βαλτικής θάλασσας. Τις φυλές αυτές διαδέχονται οι μεσοποτάμιοι πολιτισμοί του Τίγρη και του Ευφράτη στα 4.500 π.Χ., για να ακολουθήσουν όλοι οι παραθαλάσσιοι πολιτισμοί της Μεσόγειου θάλασσας.

 

Στο Μινωικό πολιτισμό το 2.000 π.Χ. εμφανίζεται η πρώτη μυθολογική φιγούρα ελεύθερου δύτη με το όνομα Γλαύκος και μεταφέρεται στη μυθολογική κουλτούρα όλων των Ελληνικών πόλεων. Ο ιστορικός Θουκυδίδης αναφέρει το 415 π.Χ. τη συμμετοχή Αθηναίων δυτών στη μάχη των Συρακουσών. Στην εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι '' Urinatores '' ήταν ένα σώμα επίλεκτων δυτών του ρωμαϊκού στρατού. Η ελεύθερη κατάδυση στην Ελλάδα συνεχίζεται με δύτες που συμμετέχουν από το 160 π. Χ. σε περισυλλογές αντικειμένων από ναυάγια και σε συλλογή σφουγγαριών μέχρι την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Όπου αρχίζουν να χρησιμοποιούνται τεχνικές αυτόνομης κατάδυσης, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο με αποτέλεσμα η ελεύθερη κατάδυση να ξεχαστεί.

 

Η ελεύθερη κατάδυση επανήλθε ως άθλημα το 1949, όπου πρωτοπόροι δύτες, αψηφώντας τις δογματικές ιατρικές θεωρίες, πραγματοποιούν καταδύσεις σε βάθος που ξεπερνά τα 30 μέτρα. Μετά από τόσες δεκαετίες εξέλιξης σήμερα η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα καταξιωμένο άθλημα. Διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας, θεωρία και τεχνικές.

 

Ελεύθερη κατάδυση στις μέρες μας

Τα σχολεία ελεύθερης κατάδυσης στην Ελλάδα οργανώνονται με στόχο να εισάγουν και να εκπαιδεύσουν άτομα στις τρεις κατηγορίες της ελεύθερης κατάδυσης. Κατάδυση με σκοπό την προσέγγιση του μεγαλύτερου βάθους. Δυναμική κολύμβηση με σκοπό την κάλυψη της μεγαλύτερης απόστασης. Στατική άπνοια στην επιφάνεια με σκοπό την παραμονή σε άπνοια για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Ποιος πρέπει να ακολουθήσει αυτή την πορεία;

 

Η ελεύθερη υποκίνηση αφορά την εσωτερική δύναμη, την πειθαρχία και τον έλεγχο. Εάν πάντα θέλατε να μπαίνετε στον υποβρύχιο κόσμο ήσυχα, με τους δικούς σας όρους, παραμένοντας όσο η αναπνοή σας επιτρέπει, τότε η freediving είναι για σας. Η λήψη του μαθήματος ελεύθερης κατάδυσης Level I είναι το πρώτο σας βήμα προς την ανακάλυψη του γιατί η ελεύθερη κατάδυση γίνεται ένας δημοφιλής τρόπος να εξερευνήσετε κάτω από τα κύματα.

 

Για να εγγραφείτε σε μια σειρά μαθημάτων πρέπει να είστε τουλάχιστον 15 χρονών. Χρειάζεστε επαρκείς δεξιότητες κολύμβησης και πρέπει να είστε σε καλή σωματική υγεία. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία με το ψαροντούφεκο ή την ελεύθερη κατάδυση.

Τι θα μάθετε;

Τα μαθήματα χωρίζονται σε θεωρητικά και πρακτικά.

Θεωρητικά μαθήματα:

Εξοπλισμός

Φυσική

Φυσιολογία

Ασθένειες και τραυματισμούς

Διάσωση σε έκτακτες ανάγκες

Προγραμματισμός βουτιάς- Πλάνα βουτιάς

 

Πρακτικά μαθήματα:

Εξοπλισμός

Εξισώσεις

Στατική άπνοια

Δυναμική Άπνοια

Διάσωση θύματος 

 

Ελάχιστη Ηλικία:  10 Χρονών
Μέγιστο Βάθος: 10 Μέτρα