ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

 

Λιμνη Δοξα

 

Τοποθεσία: Φενεός -Ορεινή Κορινθία

Σημείο Συνάντησης:Λίμνη Δόξα

 

Έχεις βουτήξει ποτέ σε λίμνη??? Έχεις κάνει κατάδυση σε 1000 μέτρα υψόμετρο??? Έχεις κάνει κατάδυση σε γλυκό κρύο νερό??? Έχεις κάνει κατάδυση σε χιονισμένο τοπίο? Άν όχι έλα στην λίμνη δόξα να κάνεις κάτι που λίγοι Έλληνες έχουν κάνει!!! Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 1000 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Κατά το παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές, καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.  

 

Καταδύσεις υψομέτρου

Οι περισσότεροι δύτες στην Ελλάδα δεν έχουν καταδυθεί ποτέ σε συνθήκες με τέτοιο περιβάλλον κατάδυσης, με διαφορετικό ύψος από το επίπεδο της θάλασσας, επιβάλλεται λοιπόν να κατανοήσουμε τις τροποποιήσεις στους εξής παράγοντες:

Περιβάλλον - Πίεση - Πίνακες- Προγραμματισμός

-Η διαφορετική πυκνότητα του υγρού που θα βυθιστούμε, μιας και δεν περιέχεται αλάτι στα νερά των λιμνών θα μας αναγκάσει να χρησιμοποιησουμε λιγοτερα βαρη απο οτι χρησιμοποιουμε στη θαλασσα με τον ιδιο εξοπλισμο.
-Η χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος, μειωμένες συνθήκες ορατότητας και χρονοι καταδυσης θα μας αναγκάσουν να τροποποιήσουμε τα όρια στις βουτιές μας.
-Η μείωση της βαρομετρικής πίεσης στην ατμόσφαιρα, διότι κατά την έναρξη της βουτιάς και πριν εισέλθουμε στο νερό η πίεση δεν είναι 1 Atm, αλλά μικρότερη και εξαρτώμενη κάθε φορά από το υψόμετρο του σημείου.
-Την αλλαγή στην υδροστατική πίεση εντός του γλυκού νερού, διότι κάθε 10μέτρα βάθους η συσχέτιση της πίεσης δεν είναι 1atm/10μ. Άρα και στην απόλυτη πίεση θα υπάρχουν διαφορές